sunnuntai 28. maaliskuuta 2004

Pihviä ja pihviviiniä sunnuntailounaalla

458817     Donnafugata     0,75 l     16,84 €
Italia
Paahteinen, lämmin ja tummasävytteinen tuoksu on eläimellinen ja hieman yrttinen. Keskitäyteläinen maku seuraa aromeiltaan tuoksua. Se on luonteeltaan kehittynyt ja aromeiltaan siitä voi erottaa makeaa mausteisuutta ja tuoksun lupaamaa tallintaustaa. Jättää tasaisen harmonisen jälkivaikutelman.
(Luonnehdinta Viinistä viiniin -kirjasta)
Viini on käynyt 12 päivän ajan 26–30 asteen lämpötilassa terästankeissa. Vanhennus on tapahtunut uusissa ja kahteen kertaan käytetyissä ranskalaisissa tynnyreissä 12 kuukauden ajan. Tämän jälkeen viiniä kypsytettiin pulloissa vielä 4 kuukautta. Donnafugata on vuonna 1983 perustettu sisilialainen viiniyritys. Sen perusti Sisilian vanhimpaan viininviljelijäsukuun kuuluva Giacomo Rallo vaimonsa Gabrielan kanssa. Viinitalon tarhat sijaitsevat Contessa Entellinossa ja Pantellerian saarella.


453157     Graffigna Malbec     0,75 l     7,26 €
Argentiina
Runsasarominen tuoksu on paahteinen, mustasävytteinen ja lämminhenkinen. Myös maku on runsas, mutta luonteeltaan pehmeä ja lähes hillomaisen makea. Savuisen tervainen aromikkuus ja kypsä hedelmäisyys säilyvät varsin pitkään jälkivaikutelmaan.
(Luonnehdinta Viinistä viiniin -kirjasta)
Rypäleet ovat kasvaneet San Juanin maakunnassa, missä yö- ja päivälämpötilojen suuret vaihtelut sekä runsas aurinkoisten päivien määrä takaavat rypäleille hyvät kasvuolosuhteet. Vähäisestä sateesta ja alhaisesta kosteudesta johtuen tarhoja joudutaan kastelemaan. Tuottaja käyttää omien tarhojen ja tarkkaan valittujen sopimusviljelijöiden rypäleitä tuotannossaan. Viini on käynyt terästankeissa 29 asteen lämpötilassa viikon ajan. Tämän jälkeen osaa (40 %) viinistä on vanhennettu amerikkalaisissa tammitynnyreissä 6 kuukauden ajan. Viiniliikkeen sekä viinitarhat että -valmistamo on uudistettu viimeisimmän teknologian mukaisesti. Bodegas y Viñedos Santiago Graffignan perusti italialaissyntyinen Don Juan Carlos Graffigna, joka aloitti viininvalmistuksen vuonna 1869. Viiniliike siirtyi vuonna 2001 kansainvälisen alkoholiyhtymä Allied Domecqin omistukseen.